Waarom zou ik een Fitnesstrainer A opleiding volgen en waar kan dit?

De trend van personal training is de laatste jaren explosief gegroeid. Nooit eerder waren er zoveel professionals in Nederland bezig met sport gerelateerde activiteiten. En dat is ook niet gek. Onze houding ten opzichte van fit zijn is veranderd. Het wordt niet meer gezien als een uitzondering maar meer als de standaard van nu. Als je niet fit bent hoor je er niet meer bij. Logisch dus dat de fitnessbranche en bijbehorend het onderdeel personal trainers sterk aan het groeien is.

Maar er zijn naast het feit dat de branche momenteel zeer succesvol is, niet samenhangend met de COVID-19 pandemie natuurlijk, ook nog een hoop andere redenen waarom je een opleiding tot Fitnesstrainer A zou moeten volgen. Maar welke zijn dit dan en waar kan je eigenlijk een opleiding tot Fitnesstrainer A volgen indien je dit graag zou willen? Indien je geïnteresseerd bent in deze informatie is het handig om snel verder te lezen!

Wat is een opleiding tot Fitnesstrainer A eigenlijk precies?

De opleiding tot Fitnesstrainer A is eigenlijk de basisopleiding wanneer je aan de slag wilt als personal trainer binnen de fitnessbranche. Zonder deze basis opleiding ben je geen erkend personal trainer of fitnessinstructeur en mag je dus niet werkzaam zijn binnen bijvoorbeeld een sportschool. Persoonlijke personal training geven is altijd toegestaan, mits je hierbij niet uitdraagt in het bezit te zijn van een erkend diploma. Tijdens de basisopleiding tot personal trainer komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Anatomie
  • Biomechanica
  • Inspanningsfysiologie
  • Krachttraining
  • Blessure preventie
  • Voedingsleer
  • Trainingsleer

Naast de bovenstaande disciplines word je ook klaargestoomd op het gebied van lesgeven en coaching. Op deze manier ben je namelijk het best in staat je cliënten goed te begeleiden binnen hun traject.

Waar staat EREPS, NL-actief en NASM eigenlijk voor?

Het behalen van een Fitnesstrainer A opleiding binnen Nederland betekend dat je een erkend EREPS en NL-actief personal trainer bent. Bij sommige opleiding komt daar ook nog eens de NASM-certificatie bij. Maar wat houden deze zaken nu precies in en waarom bieden ze voordelen voor jou?

Laten we eerst ingaan op de EREPS-certificatie. EREPS staat voor het European Register of Exercise Professionals en is een internationaal erkend register voor erkende instructeurs, trainers en docenten die actief zijn binnen de fitnessbranche. Het register is gebaseerd op en haalt haar informatie uit bestaande sportregisters, zowel nationaal als internationaal. Het is dus belangrijk voor professionals binnen deze branche om aangesloten te zijn bij EREPS.

Naast EREPS komt ook de term NL-actief veelvuldig voorbij tijdens het oriënteren naar deze opleiding. NL-actief is de branchevereniging voor erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven binnen de Nederlandse markt.

Als laatste zullen we ingaan op de afkorting NASM en waar deze voor staat. De NASM ofwel de National Academy of Sports Medicine is één van de grootste aanbieders op het gebied van sportopleidingen binnen de Verenigde Staten en de hele wereld. Een certificatie van deze opleider is één van de hoogst haalbare kwalificaties binnen de fitnessbranche.

Waarom zou je nu eigenlijk een opleiding tot Fitnesstrainer A gaan volgen?

Indien jij passie hebt voor sporten binnen de Fitnessbranche en daarnaast goed kunt communiceren met anderen dan is een overweging tot Fitnesstrainer A geen gekke gedachte.

Eén van de belangrijkste redenen van mensen om aan de slag te gaan als personal trainer is zodat ze werkzaam kunnen zijn binnen en voor hun fijne en vertrouwde omgeving. Als jij in je vrije tijd toch al een hoop tijd doorbrengt in de sportschool, waarom zou je hier dan niet je werk van maken?

Naast het werken binnen een sector waar jouw interesse en passie ligt is een baan als personal trainer ook nog eens erg gezond voor je. De smoes dat je geen tijd hebt voor een training is er nu niet meer bij, een training geven is namelijk je baan. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken over een ongezonde levensstijl of een lichaam wat niet in vorm is.

Waar kun je nu eigenlijk een opleiding tot Fitnesstrainer A volgen in Nederland?

Het volgen van een opleiding tot Fitnesstrainer A kan bij veel verschillende aanbieders en op veel verschillende locaties. Het is echter belangrijk om te kijken welke certificering je ontvangt bij welke aanbieder. Niet iedere aanbieder is bijvoorbeeld lid van de National Academy of Sports Medicine.

Kijk daarom altijd goed naar de kwalificaties van een aanbieder en vooral naar de recensies van consumenten die hier al eerder een sport gerelateerde opleiding volgden.

Binnen de Nederlandse markt zijn de volgende aanbieders het meest actief binnen deze branche:

  • Sport&People Sportopleidingen
  • EFAA
  • NHA

Wanneer je bij één van de bovenstaande opleiders een opleiding tot Fitnesstrainer A volgt ben je ervan verzekerd dat je opgeleid wordt door een erkende instantie. Ook weet je zeker dat de kwaliteit van de opleiding jou klaarstoomt tot een professionele personal trainer die zijn of haar klanten naar een hoger niveau tilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *