Stappen naar verslaving vrij zijn

Veel verslavingen beginnen met het zinnetje: ‘ik probeer een keer deze drug meer niet’ waar het vaak door omgeving je in aanraking komt met drugs. Het gaat gepaard met een nieuwsgierigheid en het idee dat één keer toch geen kwaad kan. Met een ervaring die prettig was en vaak verbonden is aan een gedrag zoals een feestje, chillen met vrienden, het verwerken van een moeilijke periode of ontspanning. Zo kan het al snel van kwaad tot erger gaan maar hoe ga je nou het goede pad op.

Stap 1

Als je bijvoorbeeld bent verslaafd aan wiet is het allerbelangrijkst dat jij kan herkennen en kan toegeven dat er verslaving in het spel is.

Stap 2

Verslaving is moeilijk te verbergen voor dichtbij staande en dus komt er vaak veel liegen bij een verslaving kijken. Samen met het toegeven dat jij wellicht verslaafd bent is het een goede stap om ook naar familie en goede vrienden eerlijk te zijn in je gedrag. Dit moet natuurlijk wel in een veilige en vertrouwende manier.

Stap 3

Kijken waar je verslaving getriggerd wordt, kijk naar je omgeving, welke vrienden zullen je stoppen niet ondersteunen. Welk gedrag komt gepaard met de verslaving en wanneer gebruik je het meest.

Stap 4

Zie in dat het misschien een probleem is wat jij niet alleen kan oplossen. Veel mensen zullen het idee hebben van dit kan ik zelf wel, het stoppen moet mij wel lukken. Heel veel verslaafden zullen het daadwerkelijk stoppen of misschien flink minderen onderschatten en dus is het goed om te kijken naar opties waar je hulp kan krijgen.

Bron: Connection SGGZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *