School is meer dan alleen maar stampen

De school is de plek waar je kind leert schrijven en rekenen. Zeker op de basisschool zijn dit heel belangrijke vaardigheden die al vanaf de allereerste schooldag spelenderwijs moeten worden ontwikkeld, anders kun je simpelweg niet verder in ons onderwijs.
Maar de school is veel meer dan dat. Het is ook de plek waar je om leert gaan met anderen, je interesses kan ontwikkelen en de wereld om je heen steeds een beetje beter leert kennen.

Met de paplepel

Als ouder vind je het leuk om je jonge kind mee de wijde wereld in te nemen. Is je kind nog jong, dan is alles nieuw en een belevenis. Het is heerlijk om deze verbazing bij je kind te zien, en te proberen door zijn of haar ogen naar de wereld om je heen te kijken.
Eendjes voeren of een bezoekje aan de kinderboerderij brengen is voor veel jonge kinderen een favoriete bezigheid. En een educatieve, bovendien. Door om te gaan met dieren leren kinderen in te zien dat zij niet de enige zijn op de wereld en dat hun handelingen gevolgen kunnen hebben voor een ander. Aait je kind een konijntje lief en zacht? Dan zal het ervaren dat het konijntje rustig wordt en lekker blijft liggen. Gaat het er echter te ruw mee om, dan zal het konijntje ook onrustig worden en weg willen.
Dit soort leermomenten zit ook volop in het onderwijs verweven. Deels in het lesprogramma, maar voor een groot deel ook simpelweg in de dagelijkse omgang met elkaar. Sla je een kindje, dan wordt dat kindje verdrietig en boos, en de juf of meester ook. Een wijze les.

Professionals

School is ook de plek waar kinderen kunnen ontdekken wat zij leuk vinden en waar zij goed in zijn. Dit zijn niet altijd de lesvakken, er is ook steeds meer ruimte om andere talenten te ontwikkelen. Op basisscholen worden regelmatig workshops gegeven bijvoorbeeld. Een workshop op school van een professional is een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met nieuwe vaardigheden. Er zijn bijvoorbeeld workshops vloggen, fotografie, acrobatiek, graffiti en nog veel meer. Een mooie manier voor kinderen om hun talenten te ontdekken.
Ook op de middelbare school is een workshop op school mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld vallen onder CKV activiteiten, maar ook een complete Cultuurdag vol met dit soort workshops is mogelijk. Een mooie manier om de kinderen even uit de schoolbanken te krijgen en nieuwe talenten te laten ontdekken en ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *