Sportvloeren, welke moet ik hebben?

Sportvloeren zijn er in verschillende soorten en maten, de toepassing, dus waar de vloer voor gebruikt gaat worden, bepaalt voor welk type vloer gekozen moet worden.
Ruwweg kan er een onderverdeling gemaakt worden in drie groepen, te weten; de combi elastische vloer, de vlak elastische vloer, en de punt elastische sportvloer. Ook vloeren van kunstgras voor fitness zien we vaker terug komen.

Welke toepassing?

Als gekeken wordt naar de vloer die geschikt moet zijn als gymzaal, of als speelzaal voor kleine kinderen dan vraagt dat om een andere ondergrond dan wanneer het gaat om een zeer intensief gebruikte gymzaal waar verschillende scholen of sportclubs gebruik van maken.De toepassing is daarom de belangrijkste vraag die gesteld moet worden voor de uiteindelijke bepaling van het type vloer.

Welke functionele eigenschappen?

Maar er zijn natuurlijk meer punten waar naar gekeken moet worden bij de bepaling van de juiste sportvloer, zoals de eigenschappen van de vloer.
Zo is een juiste schokabsorptie en vering van de vloer essentieel in het voorkomen van allerlei blessures.
Ook de mate van stroefheid is daarin erg bepalend, en zal bijvoorbeeld ook het stuitgedrag van een bal positief of negatief kunnen beïnvloeden, dit zijn de zogeheten functionele eigenschappen van de sportvloer. Als laatste, maar zeker niet minder belangrijke punt, zijn er de hygiënische aspecten die een grote en doorslaggevende rol spelen.
En dan is er nog de belijning van de vloer, voor elke toepassing is er een andere belijning nodig. Wordt de zaal alleen gebruikt voor de gymlessen van bejaarden en speeluurtjes voor kleuters, dan is er amper belijning nodig.
Wordt de zaal echter gebruikt voor allerlei verschillende sportclubs dan is er een belijning nodig waarmee al deze sportclubs uit de voeten kunnen.
Het type belijning hangt af van de gekozen ondergrond, hierin zijn veel verschillende varianten mogelijk.
Ook hiervoor geldt dat de bezetting van de zaal, de intensiteit in gebruik, en daardoor de slijtage zal bepalen voor welke belijning gekozen wordt.

Welke economische eigenschappen?

Als alle bovenstaande punten zijn meegenomen in de beslissing voor welke vloer gekozen moet worden, dan zijn er uiteraard ook nog een aantal economische redenen waarmee rekening gehouden moet worden.
Hoe is bijvoorbeeld de slijtvastheid van de gekozen vloer, hoeveel verkeer kan de vloer verdragen om niet te snel bovenmatige slijtage te vertonen. Hoe eenvoudig en arbeidsintensief is het onderhoud van de sportvloer, het aantal manuren wat daarvoor nodig is dient in de exploitatiekosten meegenomen te worden.

Vraag professioneel advies

Het is ten alle tijden aan te raden om professioneel advies in te winnen, dat kan bij de importeur van sportvloeren, of direct bij de fabrikant. Een deskundige vertegenwoordiger met een ruime ervaring zal u snel de weg kunnen wijzen.
Ook zal hij/zij u alles kunnen vertellen over de normeringen en certificering die horen bij een sportvloer.

Artikel geschreven in samenwerking met: www.sportvelden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *