Verschillende ontspanningsoefeningen die je zelf kunt uitvoeren

Heb jij moeite om jezelf te ontspannen? Dan is het tijd hier wat aan te doen. Ontspanning is namelijk ontzettend belangrijk voor zowel lichaam als geest. Des te belangrijker dus om hier serieus mee aan de slag te gaan. Waar veel mensen vaak het idee hebben dat het uitvoeren van ontspanningsoefeningen ontzettend complex is, is dit absoluut niet het geval. Zo kun je bijvoorbeeld relatief eenvoudig verschillende ademhalingsoefeningen voor jezelf doen, waarmee je direct een stuk rustig wordt. Om je een idee te geven welke mogelijkheden er allemaal zijn, hebben we er een aantal voor je uitgepikt, waarmee je relatief eenvoudig zelf aan de slag kunt.

Ademhalingsoefeningen

Het onder controle krijgen en ook houden van je ademhaling is een perfecte manier om te ontspannen. Let maar eens op, op de momenten dat je gespannen bent. De kans dat je dan relatief kort ademt, die is vrij groot. Door je ademhaling te controleren, zul je merken dat je je een stuk relaxer voelt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf ‘neus in, mond uit’ te ademen, maar er zijn ook allerlei verschillende apps voor op je telefoon die je hierbij kunnen helpen. Vooral handig voor wanneer je op school of op je werk vlak voor een presentatie nog even tot rust wilt komen.

Yoga als ontspanningsoefeningen

Yoga is natuurlijk de perfecte manier om te ontspannen. Niet voor niets zijn deze ontspanningsoefening dan dus ook mateloos populair. Het voordeel aan yoga, is dat je het praktisch overal en altijd kunt doen. Uiteraard niet iedere oefening, maar vooral de ontspanningstechnieken die je tijdens de lessen worden geleerd, kun je ook op een stoel uitvoeren. Het fijne aan yoga, is dat deze oefeningen zich naast het fysieke aspect, ook vooral focussen op de ademhaling. Ook hier zie je weer dan het op de juiste manier ademhalen essentieel is om jezelf goed te kunnen ontspannen. Wat vooral belangrijk is, is dat je een rustige omgeving zoekt, waar je even helemaal tot jezelf kunt komen.

Wandelen

Wandelen is niet direct een op zichzelf staande ontspanningsoefening, zoals de andere ontspanningsoefeningen dit wel zijn. Toch is wandelen ontzettend prettig wanneer je even de drukte wilt ontvluchten. Vooral wanneer je de bossen in loopt, zul je al snel merken dat je stressniveau drastisch daalt. Met name door de frisse lucht en vrije natuur, ervaar je al snel gevoel van vrijheid, rust en kalmte. Niet voor niets kiezen veel mensen met een kantoorbaan ervoor om tijdens de lunchpauze even een flink eind te gaan wandelen. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je het tijdens het wandelen niet hebt over werkgerelateerde zaken wanneer je dit tijdens de pauze doet. Wandel je lekker alleen, dan kun je tijdens het lopen ook een podcast luisteren, zodat je niet kunt worden afgeleid door alle omgevingsgeluiden die je hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *