Veel mensen gaan fitnessen omdat ze buikvet willen verbranden en een beter figuur willen krijgen. In dit artikel zullen we bespreken wat er allemaal voor nodig is om buikvet te verbranden en waarom fitness daarvoor een prima keuze is.
Plaatselijk vet verbranden
Laten we maar beginnen door een misverstand uit de wereld te helpen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je plaatselijk vet kunt verbranden en dat daarom buikspieroefeningen de enige methode zijn om het buikvet kwijt te raken. Feit is echter dat je niet kunt bepalen op welke plaats op je lichaam het vet wilt verbranden. Dat vet heeft je lichaam opgeslagen als reserve brandstof voor moeilijke tijden en het zal het vet pas aanspreken als het nodig is om je lichaam van energie te voorzien. Het maakt daarbij niet uit waar je de energie nodig hebt of waar deze vandaan komt. Gek gezegd zou je je buikvet kunnen wegtrainen door je biceps te trainen.
Voeding belangrijker dan sporten
Om van je buikje af te komen is het niet nodig om jezelf helemaal af te matten in de sportschool. Sterker nog: je zou van dat buikje af kunnen komen zonder ook maar 1 druppeltje te zweten. Wat je eet is namelijk veel belangrijker dan wat je doet. Als je buikvet wilt verbranden dan is het zaak dat er sprake is van een negatieve energiebalans. Dit is altijd een voorwaarde als je af wilt vallen. Dit betekend dat je lichaam meer energie verbruikt dan het via de voeding binnen krijgt. Dit kan je dus op twee manieren bereiken. Door meer energie te gaan verbranden (door te trainen) of door minder te gaan eten. Het is echter zo dat het veel makkelijker is om 400 kcal minder te gaan eten dan om 400 kcal meer te gaan verbranden.
Een combinatie van minder eten en (meer) gaan trainen is natuurlijk de methode om het snelst af te vallen. Het is sowieso beter voor je gezondheid om sporten, om deze reden alleen al zou je dit moeten doen.
Fitness of hardlopen?
Als je aan (buik)vet verbranden denkt dan denk je al snel aan lange duurlopen of lange fietstochten. Des te langer de inspanning hoe meer calorieën je tenslotte zult verbranden. Hoe logisch dit ook lijkt, je kunt betere en snellere resultaten bereiken door aan krachttraining te doen. Dat klinkt misschien raar, omdat je met een kracht train sessie niet zoveel calorieën verbrand als met een duurloop, tussen de setjes door rust je immers een minuut (of meer) uit.
Het geheim zit hem dan ook niet in de calorieën die je tijdens de training verbrand maar in de calorieën die je daarna verbrand. Na een krachttraining is er namelijk sprake van een afterburn-effect. Iets wat je na een duurtraining niet hebt. Het afterburn-effect houdt in dat je lichaam na de training nog calorieën blijft verbranden. Wel een dag lang. De calorieën die je tijdens de training verbrand plus de calorieën die je door het afterburn-effect verbrand zijn opgeteld meer dan je zou verbranden in een even lange duur trainingssessie.
Maar daarbij blijft het niet wat betreft de voordelen van krachttraining. Van krachttraining wordt je sterker en sterkere spieren betekenen grotere spieren. En het is deze grotere spiermassa die voor hele mooie neveneffecten zorgt. Op de eerste plaats zie je er natuurlijk gewoon wat beter uit als je sterker bent, zo verbetert je houding. Daarnaast is je stofwisseling afhankelijk van je hoeveelheid spiermassa. Zo verbrand je lichaam dagelijks 80 kcal voor iedere kilo spiermassa die je hebt. En dat ook op de dagen dat je niet aan het sporten bent geweest. Dat is natuurlijk pure winst. Moet je eens op jaarbasis gaan uitrekenen hoeveel calorieën je daarmee verbrand.
Korte hoge intensiteit training
Met hoge intensiteit training worden de beste resultaten behaald als het om buikvet verbranden gaat. Het zorgt voor een wel 7x zo hoge vetverbranding dan cardiotraining en het is nog leuker om te doen ook.
Een hoge intensiteits training doe je door korte krachtsinspanningen te doen die je afwisselt met korte pauzes. Je zou sprintjes kunnen trekken of touwtje kunnen springen. Als je gaat fitnessen dan kan je een circuit uitzetten van verschillende oefeningen die je wilt doen waarbij je steeds een korte pauze tussen de oefeningen aanhoudt.
Met hoge intensiteits training gebruik je alle soorten spiervezels (de langzame, snelle en erg snelle). Hierdoor verbrand je veel meer calorieën omdat je meerdere energiesystemen aanspreekt.
Als je een tijdje deze trainingen doet dan zullen je hormoonwaarden omhoog gaan. Het gaat daarbij om testosteron en het groeihormoon HGH. Deze hormonen zijn extreem nuttig als je buikvet wilt verbranden. Ze jagen namelijk de vetverbranding aan.
Door dergelijke hoge intensiteits trainingen te combineren met intermittent fasting jaag de aanmaak van testosteron en het groeihormoon HGH nog verder aan. Intermittent fasting is een vorm van vasten waarbij je maaltijden overslaat. Het is daarbij de bedoeling dat je voor een aaneengesloten periode van tenminste 12 uur helemaal niets eet (wel water drinken). Na deze periode van 12 uren raken je glycogeenvoorraden uitgeput. Je glycogeenvoorraden kan je zien als je suikervoorraden die zijn aangemaakt door het eten van koolhydraten. Zodra je glycogeen voorraden zijn uitgeput schakelt je lichaam over tot haar reserves: je lichaamsvet. Omdat je lichaam pas na een uurtje of 12 zal overschakelen op het verbranden van vet houden veel mensen een langere periode dan 12 uur waarin gevast wordt. Een populaire vorm van intermittent fasting is de 16/8 vorm. Hierbij vast je 16 aaneengesloten uren waarna je een tijdsbestek hebt van 8 uur waarin gegeten mag worden. De periode waarin je slaap telt gewoon mee als vastenperiode. Indien je na het avondeten van 18 uur niets meer zou eten dan mag je de volgende ochtend om 12 uur weer eten. Effectief betekent dit dat eigenlijk alleen maar het ontbijt overgeslagen hoeft te worden.