Je boft als je van vis houdt

Haring, makreel, paling of zalm bevatten grote hoeveelheden omega 3-vetzuren en die zijn gezond. De vetzuren die in grote hoeveelheden in vette vis voorkomen, zijn goed voor hart en vaten en verkleinen de kans op chronische ziekten. Dat komt door hun ontstekingsremmende werking. De vetzuren die onder de categorie ‘essentiële vetzuren’ vallen worden niet door het lichaam aangemaakt. Deze zuren spelen een cruciale rol bij de signaaloverdracht in de hersenen.
 
Extra energie bij sport
Bij elke lichamelijke inspanning is energie nodig. Bij sport zijn de inspanningen intensief en dienen extra voedingsstoffen uit het voedsel worden opgenomen in het bloed. Het is lastig om dat met de dagelijkse voeding te realiseren, omdat de kans bestaat dat er een tekort is aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook is voor sporters een goede doorbloeding van de spieren belangrijk. Hierdoor krijgen de spieren meer zuurstof aangeleverd en wordt de afvoer van afvalstoffen verbeterd, waardoor er minder verzuring plaatsvindt.
 

Spierherstel noodzakelijk
Omega 3 vetzuren dragen bij aan het spierherstel na inspanning. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn de visvetzuren eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Ze ondersteunen het hart en bloedvatenstelsel. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis te eten. Dit bereik je door tweemaal per week vis op het menu te zetten inclusief vette vis, zoals haring of makreel.

Goede vetten
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en dat zijn de goede vetten. Verzadigde vetten zijn ongezond. De juiste voeding is de basis voor elke sporter. Voor intensieve sporters kunnen bepaalde supplementen de activiteiten ondersteunen. Gebruik supplementen in ieder geval niet meer dan de aangegeven aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Koop uitsluitend betrouwbare producten, zoals vegan omega 3.

Naast vetzuren zijn vitaminen en mineralen essentieel. Vitamine B1, C en D, natrium en magnesium zijn een must voor de intensieve sporter. Je krijgt deze met een multivitamine allemaal binnen, zodat je optimaal kunt sporten of fitnessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *