Het verschil tussen een osteopaat en een fysiotherapeut

Als osteopaat krijg ik geregeld de vraag wat het verschil is tussen een osteopaat en een fysiotherapeut. Dat is begrijpelijk, want er zitten veel raakvlakken tussen beide werkgebieden, toch zitten er ook duidelijke verschillen tussen deze twee specialisten.

Heel kort door de bocht: een fysiotherapeut houdt zich vooral bezig met het bewegingsapparaat. Dus met name gewrichten, pezen, banden en spieren. En osteopaat houdt zich juist bezig met de onderlinge relatie tussen deze structuren.

Dat klinkt natuurlijk best vaag. Wat ik precies bedoel met ‘onderlinge verbanden’ zal ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen. Een vrouw had veel last van meerdere delen in haar lichaam. Pijnklachten ontstonden in de nek, rug en schouders. Deze klachten kwamen niet uit de lucht vallen. Ze had al meer dan 2,5 jaar last van deze pijnklachten en deze waren ontstaan na de geboorte van haar zoon. 

Onderzoek bij onze specialisten van Cordes Osteopathie heeft duidelijk gemaakt dat de lichamelijke klachten voortvloeiden uit ontzettende spanning in haar nek- en schouderspieren. Ook waren er in de onderbuik van deze  mevrouw verkleving ontstaan. En daarbij zijn mobiliteitsproblemen ontstaan. 

Hier komt het verschil tussen een fysiotherapeut en een osteopaat: een fysiotherapeut behandelt deze klachten als aparte pijnklachten die niet met elkaar in verband staan, terwijl de osteopaat al snel kan zien dat deze klachten in verband met elkaar staan en voortvloeien uit één en hetzelfde probleem. De osteopaat gaat dieper in op de kern van het probleem en of verschillende klachten met elkaar in verbad staan.

Met de mevrouw ben ik aan de slag gegaan met mobilisatie oefeningen om het lichaam weer soepeler te maken. Ik heb mevrouw ook geadviseerd om specifieke oefeningen te doen met de fysiotherapeut van Fysiomedics voor de rug en ribben, omdat die nog wat stug waren.  

Uiteindelijk had ze binnen een paar weken significant minder last van pijnklachten. Ze was veel mobieler. Het helpt ook dat ze zelfstandig is gaan sporten om haar lichaam soepel te houden en rug- en schouderspieren te verstevigen. 

Dit voorbeeld laat zien dat een fysiotherapeut elkaar goed aanvullen en meestal in nauw contact met elkaar staan om klachten van een patiënt te verhelpen. Als u dus last heeft van meerdere lichamelijke klachten kunt u altijd een keer langs gaan bij de osteopaat. We kunnen een grondige analyse en u verder helpen met uw pijnklachten. En waar nodig zullen we u adviseren om specifieke klachten te laten behandelen door de fysiotherapeut. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *