Wat is functionele geneeskunde en wat kan het voor jou betekenen?

Loop jij al een langere tijd rond met klachten die jouw huisarts en de specialisten in het ziekenhuis maar niet kunnen verklaren? En wil jij dat deze klachten zo snel mogelijk bij de bron worden aangepakt? Dan is functionele geneeskunde wellicht dé oplossing voor jou. Hierbij wordt er niet naar symptoombestrijding gekeken, maar naar jou als mens in zijn geheel. Hierdoor zou het zomaar kunnen dat met een paar aanpassingen in jouw levensstijl al jouw klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar wat is functionele geneeskunde nou precies en wat kan het voor jou betekenen? Dat lees je uiteraard in dit artikel!

Wat is functionele geneeskunde?

Functionele geneeskunde is een benadering van gezondheid die zich richt op het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaken van ziekte, in plaats van alleen symptomen te behandelen. Het gaat uit van het perspectief van de hele persoon, waarbij alle aspecten van de gezondheid zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel worden bekeken. Dit is noodzakelijk om na te gaan hoe ze op elkaar inwerken. Beoefenaars van functionele geneeskunde gebruiken een verscheidenheid aan diagnostische testen en instrumenten om jouw unieke situatie te beoordelen en de factoren te identificeren die een rol spelen bij jouw ziekte.

Het verschil met conventionele geneeskunde

De conventionele geneeskunde richt zich vaak op het behandelen van de symptomen van een ziekte en het onderdrukken daarvan met medicijnen. Hoewel dit effectief kan zijn om de symptomen op korte termijn te verlichten, wordt de onderliggende oorzaak van het gezondheidsprobleem niet aangepakt. Functionele geneeskunde daarentegen richt zich op het vinden en aanpakken van de onderliggende oorzaak van een gezondheidsprobleem, zodat echte genezing kan plaatsvinden. De arts werkt samen met de patiënt om de onderliggende oorzaak van de ziekte vast te stellen en aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Hiervoor gebruiken zij een verscheidenheid aan instrumenten, waaronder veranderingen in levensstijl, dieet, supplementen en natuurlijke remedies.

Wanneer is functionele geneeskunde verstandig?

Wil jij voor eens en altijd korte metten maken met jouw klachten? Dan is functionele geneeskunde zeker weten eens het overwegen waard. Functionele geneeskunde kijkt namelijk verder dan de conventionele behandelingen, waardoor beoefenaars in staat zijn om de oorzaak van bijvoorbeeld chronische stress te achterhalen en strategieën te bedenken om het evenwicht te herstellen voor een optimale gezondheid. 

Bovendien is functionele geneeskunde ook geschikt voor mensen die hun algehele gezondheid en welzijn willen optimaliseren. Door het identificeren van mogelijke onevenwichtigheden en tekortkomingen kunnen beoefenaars een individueel plan opstellen dat jou weer op het juiste spoor zet. Op die manier voel jij je snel weer de oude!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *