Collageen voor fitnessdoeleinden

Collageensupplementen zijn een veelvoorkomend onderwerp, vooral in verband met gewichtheffen. Vergroot dit supplement echt de spiermassa? En wat is het precies? Als uw klanten vragen beginnen te stellen over collageen, zorg er dan voor dat u de feiten kent: wat zit er in collageensupplementen, werken ze en welke risico’s kunnen aan het gebruik ervan verbonden zijn.

Zorg ervoor dat u uw werkterrein als personal trainer niet uit het oog verliest; blijf op de hoogte van wat u wel en niet met uw klanten kunt bespreken volgens de regels van uw staat, stad, sportschool, enz.

Wat zijn Collageen Supplementen, Collageen Peptiden, en Collageen Hydrolysaat?

Als je begint te kijken naar supplementen voor collageen, zul je een heleboel verschillende termen zien die je misschien niet begrijpt. Voordat je er met je klanten over kunt praten, is het belangrijk om te weten wat het zijn:

Wat is collageen? Collageen is een soort eiwit en het meest overvloedige eiwit in het menselijk lichaam. Het zorgt voor veel van de structuur en elasticiteit in spieren, pezen, ligamenten, huid, bloedvaten en bindweefsel. Naarmate we ouder worden, daalt het collageenniveau, wat bijdraagt aan verschillende tekenen van veroudering, zoals rimpels en een slappe huid, gewrichtspijn, stijvere pezen en ligamenten, en zwakkere spieren.

Collageenpeptiden. Peptiden zijn eenvoudigweg kleinere ketens van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn zeer grote moleculen. Collageen dat in kleinere stukjes is opgedeeld, wordt ook wel collageenpeptiden genoemd.

Collageenhydrolysaat. Je ziet de meeste supplementen aangeduid als collageenpeptiden of collageenhydrolysaat. Ze zijn hetzelfde. Hydrolysaat betekent simpelweg dat het collageen gehydrolyseerd is, oftewel afgebroken in kleinere stukjes, ook wel peptiden genoemd. Collageen wordt gehydrolyseerd en omgezet in peptiden voor supplementen om het gemakkelijker te absorberen en te verteren te maken.

Collageen supplementen. Collageen wordt aangeduid als collageen, collageenpeptiden of collageenhydrolysaat. Collageensupplementen zijn voedingssupplementen die dit specifieke type eiwit leveren. Supplementen zijn niet nodig, aangezien het lichaam zijn eigen collageen aanmaakt en er in de meeste uitgebalanceerde diëten collageen aanwezig is. De supplementen zijn meestal geformuleerd als een poeder dat oplost in vloeistoffen zonder smaak.

Voordelen van het gebruik van collageen supplementen

Collageen niveaus dalen natuurlijk als we ouder worden, maar het is ook mogelijk om te weinig collageen te hebben als gevolg van een slecht dieet. Supplementen kunnen een deel van dit verlies of tekort aanvullen.

Collageen pillen zijn vooral op de markt gebracht om de conditie van de huid en de botten te verbeteren, maar nu steeds meer onderzoek uitwijst dat collageen ook wordt gebruikt voor fitness en atletische prestaties.

Dus, werkt het? Kun je echt fitness verbeteringen zien door het verhogen van je collageen inname? Het antwoord is duidelijk: misschien. Hier zijn enkele van de fitness voordelen van collageen supplementen die worden ondersteund door ten minste enig onderzoek bewijs.

Verminder gewrichtspijn met meer collageen

Collageen is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen, het weefsel dat de gewrichten beschermt en ondersteunt. Naarmate we ouder worden verslijt dit weefsel, en bij sporters gaat dit proces sneller. Als het kraakbeen afslijt, krijgen we gewrichtspijn en zelfs artritis.

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van collageensupplementen gewrichtspijn en specifieke symptomen van osteoartritis kan verminderen. In één onderzoek werd een groep van 147 atleten gedurende 24 weken onder de loep genomen. Allen hadden pijn in hun gewrichten als gevolg van atletische activiteiten.

Drieënzeventig van de atleten kregen collageen hydrolysaat supplementen. De rest kreeg een placebo. De resultaten toonden aan dat degenen die het echte collageen kregen een grotere vermindering van gewrichtspijn ervoeren, zowel in rust als tijdens het lopen.

Als gewrichtspijn u hindert en u beperkt in uw lichaamsbeweging, kan een oplossing zoals collageensupplementen nuttig zijn. Vermindering van gewrichtspijn kan de fitheid verbeteren door meer mobiliteit toe te staan en gewoon te kunnen trainen.

Verbetering van de spiermassa

Collageen is een belangrijk bestanddeel van spieren. Een van de redenen dat de spiermassa afneemt met de leeftijd is dat het collageen afneemt. Onderzoek heeft reeds aangetoond dat collageen supplementen deze verouderingstrend kunnen omkeren bij mensen die gediagnosticeerd zijn met sarcopenie, leeftijdsgebonden spierverlies.

In de studie werd specifiek gekeken naar oudere mannen met spierverlies, maar de ontdekte processen zouden mogelijk op iedereen van toepassing kunnen zijn. De onderzoekers ontdekten dat wanneer mannen lichaamsbeweging combineerden met een collageensupplement na de training, zij meer spiermassa opbouwden dan degenen die sportten en een placebo kregen.

Het bewijs dat collageensupplementen de spiermassa kunnen doen toenemen bij jongere, gezonde mensen die hun workouts willen opvoeren, is beperkt. Maar het bewijs dat collageen zo’n actieve rol speelt bij de opbouw van spieren betekent dat het een mogelijkheid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *