Weerstandsbanden; wat kun je er allemaal mee?

Weerstandsbanden, soms wel resistance bands of fitness elastieken genoemd, zijn niet alleen veelzijdig en makkelijk, maar vooral veilig en effectief! De fitness banden zijn een simpel, maar goed hulpmiddel voor mensen die thuis of op vakantie willen trainen. Wij kunnen je vertellen dat hoe meer je leest en leert over deze banden, hoe gemotiveerder je raakt om ze aan te schaffen voor jouw trainingen! Bij het gebruikt van deze banden doet de leeftijd of het fitnessniveau er niet toe, want de banden kunnen letterlijk door iedereen gebruikt worden. Wel moet je jezelf goed informeren voordat je ermee begint zodat je verstandig kunt beginnen met het sporten met de weerstandsbanden.

Wat is een fitness elastiek?

Een fitness elastiek oftewel resistance band is de Engelse benaming voor weerstandsband. De band is de laatste jaren enorm populair geworden, dus het kan goed zijn dat je de banden voorbij hebt zien komen op workout video’s op bijvoorbeeld Youtube! De elastische band wordt gebruikt om je spieren te prikkelen en te zorgen voor spiercontractie. Tijdens oefeningen met de band moet je aan de band trekken zodat deze samentrekkende beweging zorgt voor opbouwende kracht. Een leuk weetje is dat de banden zeker geen nieuw fenomeen zijn. Je zou het haast niet geloven, maar de banden bestaan al sinds het begin van de 20e eeuw! De banden werden in het begin vooral gebruikt voor revalidatie. Zo konden de spieren die hun kracht hadden verloren zich herstellen. Tegenwoordig worden de banden vooral gebruikt door sporters voor extra weerstand tijdens trainingen.

Hoe werkt een weerstandsband?

Het handige van een weerstandsband is dat je extra weerstand kan toevoegen aan je training zonder dat je daarvoor extra gewicht hoeft te dragen. De banden zijn elastisch en verschillen qua weerstandsniveau, lengte en dikte. Je kunt dus zelf bepalen hoe zwaar je een training maakt! Je gebruikt vooral ook je eigen lichaamsgewicht, dus het eigenlijk vooral duwen en trekken tegen de weerstand in.

Soorten fitnessbanden

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten en merken dat we begrijpen dat je er misschien helemaal niks meer van snapt. Maar geen zorgen! Na onze uitleg zal jij als sporter weten welke banden perfect zijn voor jouw trainingen en kun je deze gelijk aanschaffen!

De meeste mensen kennen alleen de mini bands, want dit zijn de meest populaire banden in de sportschool. Het zijn korte elastische banden zonder handvaten, maar wel met verschillende weerstandsniveaus. De banden worden vaak gebruikt voor het vergroten van spiermassa, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor revalidatiedoeleinden. Zoals eerder vermeld zijn deze banden in de Nederlandse sportscholen enorm populair. Dit vanwege het feit dat de banden gebruikt worden om de bovenbenen en billen te trainen. Als je nu besluit om mini bands aan te schaffen dan doe je verstandig aan om een set aan te schaffen zodat je de verschillende weerstandsniveaus kunt uitproberen. Zo kun je ontdekken welke band het meest geschikt is voor jou. Buiten de sportschol zijn de langere banden weer wat populairder. Dit komt omdat je langere banden niet alleen kunt gebruikt voor het verzwaren van oefeningen, maar ook voor het verlichten van oefeningen. Dus zijn ze enorm multifunctioneel, omdat je dan niet alleen een verscheidenheid hebt aan oefeningen, maar ook kunt zorgen voor extra weerstand, omdat je de banden samen kunt gebruiken om een oefening zwaarder te maken. Verder zijn er ook de banden met handvatten. Deze banden zijn voorzien van een koord van latex en katoen waar je handvatten aan kunt bevestigen. Met deze banden kun je oefeningen van de sportschool beter nabootsen en wordt ook de grip van een handvat makkelijker ervaren door sporters.

Voordelen van trainen met weerstandsbanden

Lees gauw verder voor de voordelen van het trainen met een weerstandsband!

 1. Kosten besparend
  Weerstandsbanden zijn goedkoper dan fitnessapparaten of dumbbells waardoor de drempel voor aanschaf wat lager ligt. Vooral met de sets kun je erg goedkoop uitkomen.
 2. Variaties & niveaus
  Er zijn zoveel verschillende banden met verschillende weerstandniveaus dat je er enorm mee kunt variëren. Je kunt voor jezelf dus de juiste band kiezen met de gewenste weerstand. Ook kun je de banden soms tegelijk gebruiken zodat je wat meer weerstand creëert tijdens je training.
 3. Ruimte
  Thuis is er vaak geen plek voor fitnesapparatuur of dumbbells. Het handige van de weerstandsbanden is dan ook dat je ze zelfs in je keukenla kunt opbergen.
 4. Train overal
  Je kunt de banden gebruiken om thuis te trainen, maar is het lekker weer? Neem ze dan mee naar buiten! Ga je op vakantie en wil je daar ook trainen? Neem ze dan mee in je koffer, want ze nemen amper plek in beslag!
 5. Veilige en effectieve training
  Het gebruik van de elastische banden is erg veilig en de kans op blessures is ook erg klein. Je hebt hierdoor ook geen begeleiding of hulp nodig. Let op: ben je geblesseerd? Dan moet je wel eerst goed uitzoeken hoe je die spieren moet trainen en ga dan ook eerst met de lichtste band aan de slag!

Krachttraining
De banden kun je met de maximale inspanning gebruiken voor krachttraining. Het handige is dat je ze ook kunt gebruiken voor het trainen van je uithoudingsvermogen vanwege de lage intensiteit.

Spiermassa opbouwen
Veel ervaren sporters vragen zich af of de banden ook gebruikt kunnen worden om spiermassa op te bouwen. Gelukkig is het antwoord hierop een dikke ja! Het is zelfs een van de belangrijkste voordelen van het trainen met een weerstandsband!

Vet verbranden

Als je goed eet en de weerstandsbanden combineert met cardio oefeningen zal je zien dat je ook zult afvallen! Elke fysieke activiteit zorgt er natuurlijk voor dat je spieren opbouwt of calorieën verbrand, maar de elastieken zorgen door hun extra weerstand dat dit proces wat sneller in gang komt.

Jouw work-out start met sterke weerstandsbanden

Bestel nu jouw weerstandsbanden via Fitnesselastiek.com en train overal waar je wilt, hoe zwaar je wilt! De weerstandsbanden zijn los verkrijgbaar in verschillende sterktes, of je kunt direct een complete weerstandsbanden set bestellen.

Bij Fitnesselastiek.com ben je verzekerd van een goede service, alle betaalmogelijkheden en een snelle levering van al onze producten. Om de kwaliteit van onze weerstandsbanden te garanderen zijn ze uitgebreid getest door verschillende fanatieke sporters.

Klaar om te bestellen? Bekijk dan alle weerstandsbanden in de shop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *