Voor we antwoord op die vraag kunnen geven is het allereerst belangrijk dat je weet wat een schaamlipcorrectie is. Bij een schaamlipcorrectie wordt er een deel van je binnenste schaamlippen weggehaald. Dit kan wegens cosmetische redenen, maar het kan ook om medische redenen noodzakelijk zijn. Als je pijn ervaart bijvoorbeeld. In deze blog gaan we kijken wanneer een schaamlipcorrectie een goede optie is, en hoe de ingreep eraan toe gaat.
Wie komen ervoor in aanmerking?
Zoals in de inleiding al kort is verteld kan je een schaamlipcorrectie laten uitvoeren om twee redenen. Een cosmetische reden, of een medische reden. Een cosmetische reden kan bijvoorbeeld zijn dat iemand heel erg onzeker is en daar psychische klachten aan overhoudt. Als deze ingreep ervoor kan zorgen dat die klachten verdwijnen dan kom je hiervoor in aanmerking. Maar de ingreep kan ook een medische reden hebben. Het kan zijn dat doordat de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste schaamlippen dat je pijn ervaart bij dagelijkse beweging. Dit kan zijn tijdens het fietsen, maar ook tijdens geslachtsgemeenschap. In deze gevallen kom je dan ook in aanmerking voor een schaamlipcorrectie. Je komt niet in aanmerking voor deze ingreep als je schaamlippen nog niet volgroeid zijn of als er een afwijking aanwezig is. In dat geval zijn er wellicht andere ingrepen die kunnen helpen.
Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?
Als uit de vorige alinea blijkt dat je in aanmerking komt voor een schaamlipcorrectie wil je wellicht weten hoe het in zijn werk gaat. Allereerst word je uitgenodigd voor een welkom gesprek. De arts die de behandeling gaat uitvoeren gaat samen met jou kijken naar je probleem. Verder wordt er gekeken of het mogelijk is de correctie uit te voeren en of het je een gewenst resultaat oplevert. Als dat allemaal rond is wordt de afspraak voor de schaamlipcorrectie gepland. Bij de ingreep wordt eerst gemarkeerd wat er moet worden verwijderd. Vervolgens wordt je lokaal verdoofd en wordt het gemarkeerde deel weggesneden met een laser of een scalpel. Tot slot wordt de wond vaak gehecht met oplosbare hechtingen. Zo hoef je niet meer terug om de hechtingen eruit te laten halen.
Nazorg van een schaamlipcorrectie
Het is belangrijk dat je de dagen na de behandeling de zwelling goed blijft koelen. Door goed en regelmatig te blijven koelen zorg je ervoor dat de zwelling niet kan groeien. Op deze manier herstel je het snelst. Verder is het ook erg belangrijk dat je na ieder toiletbezoek de wond goed moet spoelen. Anders heb je de mogelijkheid dat bacteriën een infectie veroorzaken. Als je na de operatie bang bent voor wat licht bloedverlies dan kun je maandverband gebruiken om het bloed uit je kleren te houden. De eerste weken na de schaamlipcorrectie kun je geen zware inspanningen doen. Geslachtsgemeenschap is ook af te raden omdat de wonden eerst goed moeten herstellen. Na ongeveer 6 weken kun je alles weer doen wat je voor de ingreep ook deed, maar dan hopelijk met meer zelfvertrouwen.
Slaan deze zaken op jou? Boek dan een gratis consult gesprek op www.abc-clinic.nl.