Wat is een gravelbike?

Er zijn veel typen fietsen voor sportief gebruik. We kennen allemaal de racefiets. Ze zijn prima geschikt om aan je conditie te werken op verharde wegen. Ze zijn echter niet gemaakt voor onverharde wegen. Daarvoor bestaan andere soorten fietsen. De mountainbike is een bekend type. Ze zijn stevig en hebben brede banden, opdat je meer grip hebt op onverharde wegen. De gravelbike is een wat minder bekend type en daarom gaan we in dit artikel daarop in.

Globale karakterisering

Een gravelbike lijkt veel op een racefiets, maar is robuuster en heeft bredere banden. In tegenstelling tot een mountainbike kan je met een gravelbike goed uit te voeten op een verharde weg. Dat is vanwege de gelijkenis met de racefiets. Waar je op onverharde wegen met een racefiets geen grip hebt, heeft de gravelbike dat wel. Een gravelbike kan ook beter tegen een stootje. Een mountainbike is louter bedoeld voor onverharde wegen en is daarvoor beter geschikt dan een gravelbike, maar is wat lomp op verharde wegen. Je zou kunnen zeggen dat een gravelbike een kruising is tussen een racefiets en een mountainbike. Het is een allround fiets voor gebruik op verharde wegen, gravelpaden en zandwegen. Een goed voorbeeld is de 3T Exploro.

Kenmerken

Zoals al is aangegeven, is een gravelbike bedoeld voor gebruik op verharde en onverharde wegen, en voor lange afstanden. Dat zie je terug in onder meer de volgende kenmerken, die je ook herkent in de al genoemde 3T Exploro:

  • Ze hebben racesturen en qua versnellingen lijken ze op racefietsen. Echter van onderen zijn de sturen doorgaans naar buiten gericht. Dat geeft meer controle en comfort op onverharde wegen.
  • Voor gravelbike heeft een laag gewicht minder prioriteit. Het frame is zwaarder dan van een racefiets.
  • De constructie van de wielen is om meer rijcomfort te bieden op onverharde wegen.
  • Men zit meer rechtop om op langere afstanden de belasting van de handen te verminderen.
  • De wielbasis is langer dan van fietsen die voor veldrijden worden gebruikt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *