Het belang van de juiste sportschoenen

 

 

Begin je aan een nieuwe sport? Dan is het eerste wat je uitzoekt vaak de schoen. Letterlijk en figuurlijk is dit de basis van de sport die jij gaat beoefenen. Welke sport je ook doet: schoenen moeten de juiste steun bieden om jou van het sporten te laten genieten. Zonder goede schoenen is de kans op het krijgen van blessures namelijk veel groter. Van tennisschoenen tot hockeyschoenen: schoenen zijn bij iedere sport even belangrijk.

 

Blessures voorkomen

Je voeten hebben het maar zwaar. Bij iedere stap die je zet moeten zij je lichaam staande zien te houden. Bedenk goed wat je voeten te verduren krijgen bij gewoon wandelen, laat staan sporten. Bij het beoefenen van sporten is de impact namelijk nog vele malen groter. Bij high impact sporten als hardlopen en voetbal waarbij je veel moet rennen is de kans op voet-, maar ook knieblessures erg hoog als je niet genoeg aandacht besteed aan het uitzoeken van de juiste schoenen.

 

Belasting van voeten en knieën

De plek waar de belasting van het neerkomen van je voeten het grootst is, is afhankelijk van de sport die je beoefent. Bij de ene sport wordt de voorvoet sterk belast –zoals bij volleybal – terwijl bij wandelsport de hiel of enkel de dupe is. Schokken absorberen is met name bij hardlopen heel belangrijk. Iedere keer wanneer je voet de grond raakt vangt je lichaam 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht op. Je voeten, gewrichten en spieren worden zo zwaar belast. Een beetje extra aandacht besteden aan de juiste hardloopschoen kan dus geen kwaad.

 

Harde of zachte sportondergrond

Zaalschoenen hebben een andere zool dan schoenen voor buiten. De zool van een gym- of basketbalschoen moet goed stroef zijn. Je wilt hier namelijk niet uitglijden. Speel je voetbal of hockey op een grasveld: dan heb je goede grip nodig. De kenmerkende noppen onder voetbalschoenen zorgen hiervoor. Wanneer je op kunstgras speelt moeten de schoenen weer voldoen aan andere eisen. Noppen zijn hier niet geschikt voor.

 

Wandelschoenen

Zie je wandelen als een minder intensieve sport dan bijvoorbeeld hardlopen? Onterecht, want ook hierbij heb je genoeg ondersteuning nodig. Een vierdaagse loop je niet op je alledaagse schoenen. Investeer dus voor prettige wandelingen in goede en stevige wandelschoenen. Tijdens een goede hike, meerdaagse trekkingtocht of bergklim zul je vanzelf de voordelen van wandelschoenen ervaren. Speciale wandelschoenen hebben een stevigere zool, bieden steun aan de enkels en zijn vaak waterdicht. Jij glijdt dus nooit uit en rent met gemak die berg op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *