Restitutie- of naturapolis? Dit zijn de verschillen!

Je bent de termen restitutiepolis en naturapolis vast wel eens tegengekomen. Wist je dat er ook een combinatiepolis is? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze soorten polissen? Dat lees je in dit artikel.

Een restitutiepolis

Een restitutiepolis houdt in dat je vrije keuze hebt in naar welke zorgaanbieder je gaat. Je hoeft dus er geen rekening mee te houden of de zorgaanbieder een contract heeft met je zorgverzekeraar. De kosten van de zorg worden hierdoor altijd vergoed, mits je verzekerd bent voor deze zorg. Bij sommige zorgaanbieders moet je eerst de kosten voor de zorg voorschieten. Dit declareer je vervolgens bij je zorgverzekeraar. In sommige gevallen hoef je alleen de kosten van de zorg voor te schieten als je gekozen zorgaanbieder geen contract heeft met je zorgverzekeraar. In bijna alle gevallen is een restitutiepolis duurder dan een natura- of een combinatiepolis.

Een naturapolis

Met een naturapolis heb je veel minder vrijheid in de keuze qua zorgaanbieder. Je zorgkosten worden alleen 100% vergoed als je de zorg afneemt bij een zorgaanbieder waar je zorgverzekering een contract mee heeft. Bij deze polis betaalt de zorgverzekeraar meestal direct de zorgkosten aan je zorgaanbieder. Hierdoor hoef je zelf niets voor te schieten. Dit is een goede keuze als je meestal gebruikmaakt van dezelfde zorgaanbieder en niet van plan bent om op korte termijn te verhuizen. Een naturapolis heeft vaak een lagere premie dan een restitutie- of combinatiepolis.

Een combinatiepolis

Zoals de naam doet vermoeden is dit een combinatie tussen een restitutiepolis en naturapolis. Met deze polis heb je bij sommige zorg vrije keuze in de zorgaanbieder die je kiest. Voor andere zorg worden alleen de zorgkosten vergoed die je afneemt bij een gecontracteerde zorgaanbieder. Er kan bijvoorbeeld een onderscheid worden gemaakt tussen de basisverzekering en aanvullende verzekering. Vaak krijg je een deel van de kosten vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Welke keuze is het beste?

Twijfel je tussen deze soorten polissen? Ga dan eens na of de zorgaanbieder contracten heeft met je huidige zorgaanbieders. Als je zelden gebruikmaakt van andere zorgverleners kan een naturapolis een optie zijn. Stel je vrijheid in de keuze van zorgaanbieders op prijs? Dan is een restitutiepolis of een combinatiepolis een betere keuze. Ga ook na of je gebruik kunt maken van een collectieve verzekering. Zo kun je vaak wat geld besparen. Op je maandelijkse premie lijkt dit weinig, maar als je het omrekent naar wat het je jaarlijks oplevert is het een stuk meer! Bekijk ook of je alle aanvullende verzekeringen echt nodig hebt. Misschien ben je voordeliger uit als je deze zorgkosten los betaald.

Zet alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje. Zo kun je een goede keuze maken. Een zorgverzekering afsluiten is immers niet niets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *