Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering tegen ziektekosten. Een basispakket is wettelijk verplicht. De basiszorg wordt dan vergoed. U kunt ook een  aanvullend pakket te nemen. Hiermee kunt u meerdere ziektekosten laten uitbetalen door de zorgverzekeraar. U mag zelf een zorgverzekeraar kiezen. Er zijn wel een aantal soorten polissen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een zorgverzekeraar. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het vergelijken zorgverzekeringen van bijvoorbeeld vergelijk websites als www.zorgverzekeringcentrum.nl.

Is een zorgverzekering verplicht?

Ja. Iedereen die in Nederland woont of werkt is door de overheid verplicht gesteld om het basispakket van de zorgverzekering te nemen. Ook al heeft u in het buitenland al een zorgverzekering en woont of werkt u in Nederland, dan is een zorgverzekering alsnog verplicht. Ook als u net over de grens woont. Een aanvullend pakket is niet verplicht. De zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht als het gaat om basispakketten. Zij mogen u dan ook niet weigeren bij het afsluiten van een zorgverzekering. Er zijn 2 groepen uitgesloten van de verzekeringsplicht. Mensen die vanwege hun geloofsovertuiging geen verzekering willen afsluiten, hoeven dit dan ook niet te doen. Daarnaast hoeven Nederlandse militairen die actief in dienst zijn geen zorgverzekering af te sluiten.

Hoe moet ik zorgverzekeringen vergelijken?

Op Zorgverzekeringcentrum.nl vergelijkt u snel verschillende zorgverzekeringen door drie voorkeuren aan te geven in de filter. Hoeveel eigen risico wilt u? Wilt u zelf een ziekenhuis of specialist uitkiezen? Tot slot geeft u de doelgroep van de zorgverzekeraar aan. Daarna volgt er een lijst met verschillende zorgverzekeringen die voldoen aan uw wensen. De website laat zien welke premie u betaalt per maand bij verschillende zorgverzekeraars. Heeft u een zorgverzekering gekozen? Klik dan op de button ‘bezoek website’ en sluit direct de zorgverzekering af.

Hoe vind ik de goedkoopste zorgverzekering?

De goedkoopste zorgverzekering basispakketkunt u makkelijk vergelijken via de pagina vergelijk zorgverzekering. De goedkoopste zorgverzekering, is niet direct de beste zorgverzekering. Deze kan namelijk een polis hebben die niet aantrekkelijk voor u is.  Bekijk dus altijd het soort polis dat de zorgverzekeraar aanbiedt. Wanneer u het goedkoopste aanvullend pakket wilt vinden dan moet u zowel de prijs als de  dekking vergelijken. Alleen zo vindt u het beste aanvullend pakket waarbij de prijs en dekking goed op elkaar zijn afgestemd.

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

De zorgverzekeraars zijn verplicht om half november de premies bekend te maken voor de zorgverzekering van het aankomende jaar. Vanaf dat moment kan u overstappen. De zorgverzekering gaat pas in vanaf 1 januari. TIP: Veel mensen weten niet dat u in het nieuwe jaar tot 31 januari de tijd hebt om over te stappen van zorgverzekeraar. De zorgverzekering gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dat jaar. Er zijn alleen en aantal uitzonderingen. Uw zorgverzekering gaat niet per 1 januari als:

  • U 18 jaar bent geworden;
  • De polisvoorwaarden tussentijds zijn gewijzigd;
  • U komt uit het buitenland en moet verplicht verzekerd zijn;
  • U komt uit een militair dienstverband;
  • Het collectief waaraan u deelneemt wordt beëindigd;
  • U gaat scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *