Intensieve sporters weten: creatine helpt je alles eruit te halen wat erin zit. Maar wat is creatine eigenlijk? En wat doet het nu precies voor je lichaam? Wanneer je je een beetje onderdompelt in het sportwereldje kom je het namelijk overal tegen. Voordat je ook besluit om dit supplement te gaan nemen, willen we je eerst graag duidelijk maken wat het precies doet. Wij houden namelijk van fitness maar ook van supplementen.
Wat is creatine?
Creatine is een stofje dat overal in de het lichaam aanwezig is. Het grootste deel, zo’n 95 procent, is opgeslagen in de spiercellen. Creatine wordt verkregen door het eten van vlees en vis. Een deel kan ook door het lichaam zelf aangemaakt worden uit een aantal aminozuren. Het deel dat door je lichaam zelf aangemaakt wordt en het deel dat je via voeding binnenkrijgt zorgt er niet voor dat de voorraden creatine volledig gevuld zijn.
Als supplement
Creatine als supplement is bij uitstek geschikt om de fysieke prestaties te verbeteren. Met de eerste onderzoeken die terug gaan naar ruim 200 jaar geleden is creatine één van de oudste en meest onderzochte supplementen. Eén van de vormen, creatine monohydraat, is de basis geweest van honderden onderzoeken. Niet alleen de effectiviteit is onderzocht maar ook de eventuele bijwerkingen.
De soorten creatine
Creatine is verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest standaard vorm van creatine is creatine monohydraat, dat als de basis creatine gezien wordt. Voor onderzoeken wordt bijna alleen maar creatine monohydraat gebruikt. Andere vormen van creatine zijn niet effectiever dan de monohydraat versie. De monohydraat versie is op dit moment het meest effectief en de vaak ook de goedkoopste optie (zoals deze).
ATP als energiebron
Als je creatine neemt voor betere prestaties tijdens hoge intensiteit sporten dan gaat het erom dat de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren vergroot wordt. De grotere hoeveelheid creatine in de spieren wordt vervolgens gebruikt om meer ATP te produceren. ATP is de voornaamste energiebron tijdens sport met een hoge intensiteit.
Is het veilig?
Creatine is veilig voor gezonde mensen maar zoals met alle supplementen is het niet geschikt voor iedereen. Mensen met nierproblemen en andere aandoeningen kunnen beter eerst met een arts overleggen of creatine genomen mag worden.
Voordelen
Creatine wordt niet alleen in de spieren opgeslagen maar ook in andere organen zoals de hersenen. Dit heeft als gevolg dat het kan helpen bij het bestrijden van neurologische ziekten. Daar blijft het niet bij. Creatine biedt ook vele voordelen voor de algehele gezondheid zoals het beschermen tegen neurologische ziektes.