Alles wat u moet weten over manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatierichting van algemene fysiotherapie. Het algehele doel van manuele therapie is het beweeglijker en stabieler maken van je gewrichten. Verschillende typen klachten kunnen behandeld worden met manuele therapie zoals problemen in de nek, schouders en de rug.

De manueel therapeut werkt altijd op maat en zal een specifieke, efficiënte behandeling per individuele patiënt uitstippelen.

De therapeut zal daarom ook beginnen met een persoonlijk intake gesprek en een functieonderzoek bestaande uit spiertesten en gewrichtstesten. Hierdoor kan de manueel therapeut goed inzicht krijgen in de klacht en de ernst hiervan om een aansluitend behandelplan op te stellen.

Gebruikte behandelingstechnieken

Vaak wordt er bij manuele therapie gedacht aan het ‘kraken’ van botten: een techniek die kan helpen bij het versoepelen van gewrichten. Dit is inderdaad ook een van de belangrijkste behandelingstechnieken van manueel therapeut Amersfoort. Bij het kraken van botten worden er snelle bewegingen in de gewrichten van de patiënt uitgevoerd waardoor er gas uit de gewrichten ontsnapt, wat het krakende geluid veroorzaakt.

Echter, manueel therapeuten beheersen ook veel andere technieken anders dan alleen het kraken van de gewrichten. Bij deze technieken kan gedacht worden aan een breed scala van mobilisaties, manipulaties en oscillaties.

Bij manuele therapie wordt het lichaam gezien als een groot geheel, waarbij één bepaald onderdeel een invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Daar zal de manueel therapeut ook verschillende onderdelen van het lichaam behandelen en proberen te verbeteren.

Voor wie manuele therapie?

Manuele therapie is een geschikte behandeling voor ieder persoon die klachten ondervindt over de werking van het lichaam. Hierbij kan worden gedacht aan algemene pijnklachten, geblokkeerde gewrichten, een hernia of blessures aan spieren en gewrichten. Een specialisatie gebied van de manueel therapeut is therapie voor sportblessures. Manuele therapie kan hulp bieden bij atleten die een blessure hebben en bezig zijn met een revalidatieproces. De manueel therapeut kan bij deze sportblessures helpen door middel van bewegingsadvies om verdere blessures te voorkomen of om te voorkomen dat huidige blessures chronisch worden. Met oefenprogramma’s en een goede begeleiding kan de manuele therapeut veel hulpbieden voor sporters op ieder niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *